Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Krásná Berenika byla egyptská královna. Když její manžel král Ptolemaios byl na nebezpečné válečné výpravě proti Asyřanům, slíbila Berenika bohyni Venuši darem své krásné vlasy., vrátí-li se manžel živ a zdráv z boje. Když se král vrátil živ a zdráv, Berenika dostála svého slova a obětovala nádherné kadeře ve Venušině chrámu. Druhého dne se vlasy z chrámu ztratily. Strážcové chrámu měli být přísně potrestání. Zachránil je však královský astronom, Řek Konon z ostrova Samu. Konon ukázal rozhněvanému králi ztracené kadeře na obloze. Polichocený král i královna strážcům velkoryse odpustili, protože tam, kde bohové kradou, namají lidé sílu hlídat.

souhvězdí Vlasy Bereniky (COMA BERENICES) :

pražská kapela Berenika

 

Vlasy Bereniky leží mezi souhvězdími Lva a Honáka. V našich podmínkách je souhvězdí pozorovatelné od března do srpna. Lepší je sledovat jej alespoň malým triedrem, abychom se mohli těšit z pohledu na větší množství hvězd. Název souhvězdí odvozuje od krásné egyptské královny Bereniky, manželky bojechtivého krále Ptolemaia.

 Kromě hvězd vzdálených několik desítek světelných let lze pomocí velkých dalekohledů nalézt v souhvězdí Vlasů Bereniky i hnízdo galaxií, které je od nás ovšem vzdáleno skutečně astronomických tři sta padesát miliónů světelných let.

 

 

Sen o Berenice

 

 

autor písně: Žalman – Pavel Lohonka  

 

 1. Do chlapeckých snů chtěl bych zpátky, 
   něco si přát, haleluja, 
   z těla vyhnat ven všechny války, 
   a mít jen rád, haleluja, 
   někdy ráno sbírám střípky noci, která nešla spát, 
   sobě píšu dál mezi řádky, 
   kdo vlastně jsem, haleluja. 
 R: Jako náměsíční jdou dál a dál za Berenikou, 
   krajinou srdeční přichází, 
   poslední sluha a pán a pak Joe Samaritán, 
   do všech ran sypou nám naposled naději....